skip to Main Content

”Saat hyvää näkyvyyttä”

Roosa nauha-päivään sopisi vaaleanpunaiset ajatukset, mutta täällä nähdään lähinnä punaista. Jälleen kerran sähköpostiin tipahti pyyntö saada sarjakuvaa käyttöön hyvää näkyvyyttä vastaan. Pyytäjänä oli taho, jonka toiminnan tarkoitus oli puhtaasti hankkia rahaa omaan käyttöön. Kyllä me tehdään paljon ns. vaihtokauppaa, jossa molemmat osapuolet hyötyvät. Ja joskus annan sarjakuvaa myös ilmaiseksi käyttöön, jos sitä rehdisti ja perustellusti pyydetään esimerkiksi johonkin yleishyödylliseen asiaan tai vaikkapa taideprojektiin. Mutta se, että jollakin taholla on menossa projekti josta he itse tienaavat rahaa, mutta eivät ole silti valmiita maksamaan tehdystä työstä, ärsyttää minua PALJON.

On se kyllä hassua mitä kaikkea ihmiset olettavat meidän tekevän saadaksemme näkyvyyttä Pöyröille. Alussa näitä pyyntöjä tuli ihan koko ajan ja silloin näkyvyys oli tietysti tervetullutta. Sitten kun parin kuukauden jälkeen huomasin että on paljon näkyvyyttä, mutta tili näyttää nollaa, alkoi hälytyskellot soida. Näkyvyys pitää pystyä muuttamaan rahaksi ja oikeaksi liiketoiminnaksi. Ei pelkästä näkyvyydestä ole mitään hyötyä jos sitä ei osaa hyödyntää. Siinä on oikeastaan se harrastamisen ja ammattilaisuuden raja. Ammattilaisuuteen kuuluu palkka.

Tämä näkyvyyden tarjoaminen palkaksi on luovan alan vitsaus.  Se on se fraasi jolla nuoria piirtäjiä yritetään viedä kuin pässiä narussa. Ehkä piirtäjän työ ei kuulosta kaikkien korvaan oikealta ammatilta. Jokaisen juuri aloittaneen taiteilijan pitää heti ensi töikseen opetella omanarvontunto ja ammattiylpeys. Sitten ne kaksi asiaa takataskussa on helpompaa lähteä neuvotteluihin. Jos puhutaan esimerkiksi Pöyröiden näkyvyydestä, niin sarjakuva tavoittaa helposti kuusi numeroisen määrän ihmisiä joka päivä. Silloin näkyvyys palkkana pitää olla todella laaja tai sitten jotain sellaista mikä nostaa meidän brändin arvoa.

Hyväntekeväisyys on sitten asia erikseen. Sitä me tehdään erittäin mielellämme ja olemme lahjoittaneet niin rahaa kuin aikaakin joka vuosi eri kohteisiin. Hyväntekeväisyydestä puheenollen, olettehan ostaneet jo uuden Duudsonien suunnitteleman Roosa nauhan?

Mukavaa viikonloppua kaikille! Minä lähden aamusta Seinäjoelle ja käyn pitämässä livepiirustusnäytöksen J.Rinta-Joupin autoliikkeellä klo 13 alkaen. Tulkaa moikkaamaan!

-Liisa

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top