skip to Main Content

Hyvää naistenpäivää!

Mietin, että mistä aiheesta kirjoittaisin tänään naistenpäivänä ja yksi aihe nousi ylitse muiden. Nimittäin tasa-arvo. Olin muutama viikko sitten Suomen Yrittäjänaisten varapuheenjohtajan ominaisuudessa Brysselissä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen vieraana ja sillä reissulla tuli vastaan sellaisia raportteja ja lukuja, että siinä on ollut sulattelemista.

Tiesittekö, että tasa-arvo etenee enää etanan vauhtia? Euroopan tasa-arvoinstituutin indeksin mukaan tasa-arvon eteneminen Euroopassa on hidastunut ja kehitys on sama myös Suomessa. Myös PwC:n Women in Work -indeksi kertoo karua kieltä. Suomen tasa-arvokehitys on hidastunut niin merkittävästi, että muut maat rynnivät sijoituksissa ohi. Tuntuu hurjalta, kun tässä asiassa Suomi on voinut tähän asti ylpeillä. Aina muistetaan sanoa, että suomalaiset naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä Euroopassa. Nyt tuntuu, että hanskat laitetaan tiskiin ihan kirjaimellisesti.

No mistä tämä kehitys sitten johtuu? Ajatelkaapa, että yksi syy on se, että ihmiset ajattelevat tasa-arvon olevan riittävällä tasolla. Eli ei enää tunnisteta tarvetta tehdä töitä sen eteen. Toinen syy on se, että naiset kantavat niin ison vastuun kodista, ettei heille jää aikaa luoda uraa. Osa omasta halusta ja osa pakotettuina. Tiedän myös omasta ystäväpiiristä naisia, jotka kantavat aivan liian suuren vastuun kodista verrattuna puolisoon. Halua työntekoon olisi, mutta mistä löytyisi se aika. Työura jää lyhyeksi, verkosto on olematon, koulutus jää hyödyntämättä ja lopulta eläke on pieni. Tai sitten vastaavasti ollaan korkeasti koulutettuja ja luodaan uraa ja sen lisäksi otetaan kodista ja lapsista päävastuu. Vähemmästäkin uupuu.

Kyllä se tasa-arvo on vaan niin hieno asia, että sydämestäni toivon, että me jaksamme yhdessä tehdä töitä sen eteen. Se hyödyttää sekä miehiä että naisia ja eniten yhteiskuntaa. Jos kiinnostuit noista raporteista, niin tässä linkit niihin: EIGE ja toisena women-in-work

Näiden sanojen myötä toivotan hyvää naistenpäivää kaikille!

-Liisa

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top