skip to Main Content
Liisa Seppälä

Hei pankki, miksen saa sijoittaa omaan yritykseeni?

Kuinka moni muu pienyrittäjä turhautuu pankissa lainaneuvotteluissa? Välillä tuntuu, että pankkien on hirvittävän vaikeaa ymmärtää edes alkukantaisia asioita yrittäjyydestä. Ja ongelma on nimen omaan kun haemme lainaa yksityishenkilöinä, ei yrityksenä. Olemme käyneet yrittäjinä nyt läpi seitsemän suurempaa lainaneuvottelua ja törmäämme aina tiettyihin ongelmiin.

Suurin ongelma on, että nostamme liian pientä palkkaa. Pankki luonnollisesti kysyy tulojani, jotka ovat minun tarpeisiini sopivat, mutta melko pienet kuitenkin. Se on valintani. Nostan sen verran palkkaa kuin haluan. Viime syksynä lehdessä julkaistiin verotietoni ja jouduin asiaa ihan toden teolla pohtimaan. Ensinnäkin, mikä on sopiva tulotaso yrittäjälle? Ei kai se, että nostan pientä palkkaa, anna sellaista kuvaa että yritykselläni ei olisi varaa maksaa minulle enempää? Varaa olisi, mutta kun en vain tarvitse enempää rahaa. En halua pumpata yrityksestä rahaa ulos turhan takia, sillä sen rahan avulla yrityksen on mahdollista kasvaa.

Kun kerron pankissa nämä asiat, saan vastauksen, että he kyllä näkevät jos yritys on tehnyt tulosta ja siitä voivat päätellä että yrityksellä olisi ollut varaa maksaa enemmänkin. Ongelma vain on se, että yrityksemme tekee tarkoituksella nollatuloksen tai ainakin pyrkii siihen. Jos loppuvuodesta näyttää siltä, että yrityksen tilillä on ylimääräistä rahaa, se sijoitetaan heti uusiin tuotteisiin tai muuhun vastaavaan. Kyllä kasvua hakeva pieni yritys aina löytää sijoituskohteita ja niin pitääkin olla.

Jos nostaisin yrityksestäni isoa palkkaa, se puoltaisi lainahakemustani. Silloin itse jäisin miettimään, mitä teen rahoilla, jotka jäävät menojeni jälkeen ”yli”. Varmaankin sijoittaisin ne esimerkiksi osakkeisiin. Miksi siis en saisi sijoittaa niitä suoraan omaan yritykseeni?

Hakemusta tehdessäni yritin kovasti miettiä mitä lisätuloja voisin tietoihini merkitä. Keksin, että kun ostamme uuden isomman kodin ja teemme kotona töitä, niin luonnollisesti yrityksemme maksaa suurempaa vuokraa toimitilasta meille yksityishenkilöinä. Pankki oli tyytyväinen, kun tulomme kasvoivat, vaikka itseä lähinnä nauratti. Samaa rahaahan se on. Pankilta puuttuu ymmärrys siitä, että yrityksen raha on meidän yrittäjien rahaa. Tulee tunne, että meitä painostetaan kuluttamaan, sillä suuremman palkan nostaminen nähdään hyveenä. Vaikka se raha menisi lomamatkoihin tai tarpeettomiin hyödykkeisiin.

Nyt jos joku jäi miettimään miten ihmeessä me siellä pankissa koko ajan juoksemme, niin syy on asuntosijoittaminen. Olemme omistaneet jo yli 10 vuotta sijoitusasuntoja ja turvaamme sillä eläkettämme. Käymme siis tasaisin väliajoin järjestelemässä lainojamme uusiksi ja samalla tarvittaessa otamme lisää, jos uutta ostettavaa löytyy. Vakuudet meillä siis aina riittää, mutta pankeilla on oma laskukaavansa siihen, miten palkka vaikuttaa maksukykyyn. Se on toki tärkeää ettei ihmiset ylivelkaannu. Toivoisin silti, että pienyrittäjyyden ja kasvuyrittäjyyden luonne olisi tiskin toisella puolella selvillä.

-Liisa

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top