skip to Main Content

Jussipaita

Jussipaidassa on asennetta. Se kuvastaa mielestäni aitoutta, rehellisyyttä ja omanarvontuntoa. Siinä on jotain karua ja perisuomalaista. Kotkalaisena myönnän olevani hieman kateellinen pohjalaisilla, joilla on olemassa tällainen epävirallinen kansallispaita. Kertoo paljon siitä, miten paljon pohjalaiset arvostavat omaa kulttuuriaan ja itseään ylipäätään. Ja varmasti jussipaita myös nostattaa lisää ylpeyttä omista juuristaan. Aivan samalla tavalla myös muualta Suomesta, kuten nyt vaikka Kotkasta, löytyy yhtä hienoja alueellisia erikoispiirteitä. Niitä ei vain ehkä osata ihan samalla tavalla tuoda esiin ja vaalia.

Minuthan on tavallaan adoptoitu pohjalaisuuteen. Mieheni on Lapualta ja teen työkseni pohjalaissarjakuvaa. Olen myös asunut sekä Lapualla, Seinäjoella että Vaasassa useamman vuoden. Koen siis oikeudekseni kantaa ylpeydellä jussipaitaa. Viljelenkin jussikuviota usein sekä omassa, että perheeni pukeutumisessa ja sisustuksessa. Nyt kun asumme Kotkassa, haluan tuoda pojallemmekin tutuksi hänen pohjalaista sukutaustaansa. Samalla tavoin, kuin toivon, että meri tulee hänelle tutuksi.

Viime talvena meitä pyydettiin mukaan dokumenttielokuvaan, jonka aiheena on jussipaita, sen historia ja merkitys nykypäivänä. Käykää katsomassa elokuva YouTubesta ja näette samalla minut vauvamahalla varustettuna. Hassua ajatella miten nopeasti vuosi on mennyt. Vuosi sitten lapsi ei ollut edes syntynyt ja tänään sain juosta hänen perässään muskarissa.

Täältä löydätte elokuvan kokonaisuudessaan: Pohjanmaan Univormu

Rentouttavaa viikonloppua kaikille! Kerrankin meillä näyttäisi viikonlopun kohdalla olevan kalenteri aivan tyhjä.

-Liisa

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top