skip to Main Content

Henkilökuvassa: Make Yli-Sakia

Alan julkaista täällä blogissa sarjaa, jossa tutustutaan lähemmin minulle tärkeisiin henkilöihin tai hahmoihin. Kerrankin ensimmäisenä kunnian saa yksi sarjakuvamme päähenkilöistä: Make Yli-Sakia. Minuahan kutsutaan usein Jussi Pöyröön äidiksi, mutta älkää toki unohtako, että olen myös Make Yli-Sakian äiti. Tuon arjen sankarin, maaseudun tunteikkaan tuppisuun, ikisinkun ja vaatimattoman peräkammarinpojan.

Make Yli-Sakia

Kun olimme saaneet idean Pöyrööt-sarjakuvasta, luonnostelin mahdollista Jussi Pöyröötä. Paperille piirretty hahmo oli pitkä, laiha, kalju ja huonoryhtinen ja hänellä oli päällään jussipaita. Muutamien luonnosten jälkeen hahmo jakautui kahtia ja muodostui sekä Jussi Pöyröö että Make Yli-Sakia. He ovat jo tästäkin syystä erottamattomat ystävykset. Heillä on täysin päinvastaiset ominaisuudet. Make on rauhallinen, kärsivällinen, harkitsevainen, avarakatseinen, ujo, hiljainen, vilpitön, arka ja kova jännittämään. Jussi on kaikkea muuta.

 

Make Yli-Sakia

Make on minulle se rakkain Pöyrööt-hahmo. Ehkä se johtuu siitä, että olen keksinyt Maken sukunimen. Olen aina ihmetellyt, kun Pohjanmaalla on niin paljon sukunimiä, joissa on alussa Yli-, Ala-, Vähä-, Keski- tms. Halusin ehdottomasti Pöyröisiin hahmon, jonka nimessä olisi tämä sama. Pöyrööhän tarkoittaa Etelä-Pohjanmaan murteella hölmöä, joten mikä olisi parempi kaverin nimi kuin Sakia, joka tarkoittaa idioottia.

 

Make Yli-Sakia

 

Meille tuli alussa palautetta siitä, että Makea kiusataan sarjakuvissa liikaa. Meillä on Artun kanssa sellaiset välit, että kiusoittelemme toisiamme lähes koko ajan. Aivan kuin meillä, myös Jussin ja Maken kohdalla kyse on kiusoittelusta eikä kiusaamisesta. Jussi kyllä kettuilee Makelle armottomasti, mutten ole koskaan ajatellut että Make pahoittaisi siitä mielensä. Jopa yllätyin palautteesta. Ehkeivät kaikki ole tottuneet yhtä suoraan sanailuun (yritän tässä armottomasti vältellä v-alkuista verbiä, joka niin hyvin sopisi kuvaamaan kyseistä puhetapaa), kuin mikä meistä on luontevaa. Tässä yhteydessä voisi ehkä käyttää sananpartta: Rakkaudesta se hevonenkin potkii. Palautteen jälkeen Make on vastannut Jussin kommentteihin aina hymy huulilla, jottei väärinkäsityksiä synny.

 

Make Yli-Sakia

 

Vaikka piirränkin sarjakuvaa, olen tavallaan myös lukija. En juurikaan vaikuta sarjakuvien käsikirjoituksiin, vaan saan ne valmiina. On siis jännittävää tarttua käsisvihkoon ja katsoa, mitä Jussi ja Make tällä kertaa pohtivat. Toki olemme yhdessä Artun kanssa tarkasti suunnitelleet jokaiselle hahmolle oman elämänkaaren. Sarjakuvissa ja kirjoissa on tullut esiin vain murto-osa Maken elämästä. Lopussa paljastuksia, jotka ovat vain meidän tekijöiden tiedossa:

  • Make asuu äitinsä kanssa, joka on Jussin äidin lapsuudenystävä.
  • Make treffailee säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta tosirakkaus on kaunis maatalouslomittaja omalta kylältä, jota Make ei uskalla edes villeimmissä unelmissaan lähestyä. Maken tunteista ei tiedä kukaan, ei edes paras kaveri Jussi.
  • Maken suosikkiruoka on äidin tekemä ropsu.
  • Makella on urheilutausta ja hän on piirikunnallisen tason painija.
  • Nuoruudessaan Makella oli pitkät hiukset.
  • Make on kiinnostunut muodista. Hän etsii ideoita alan lehdistä ja kokeilee rohkeasti eri tyylejä. Muotilehdet hän ostaa divarista.

Maken seikkailuja voi seurata Pöyrööt-sarjakuvan nettisivuilta. Muistakaahan käydä tykkäämässä blogin Facebook-sivusta. Siellä arvotaan perjantaina kaikkien tykkääjien kesken 100 euron arvoinen lahjakortti Pöyrööt-verkkokauppaan. :)

-Liisa

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top