skip to Main Content

Henkilökuvassa: Jussi Pöyröö

Tällä kertaa esittelyssä on mies, joka ei esittelyä kaipaa. Hän on sarjakuvamme päähenkilö Jussi Pöyröö.

Jussi Pöyrööllä ei ole yhtä ainutta esikuvaa. Jussin toiminta saa Pöyröö-hahmoista eniten inspiraatiota meidän ympärillä olevista ihmisistä. Jussi on yhdistelmä kaikkia erilaisia pohjalaisia stereotypioita. Siinä on yritetty saada kaikki kliseisimmät pohjalaisuutta kuvastavat luonteen ominaisuudet yhteen pakettiin. Jussi on päättäväinen, rohkea, yritteliäs, itsepäinen, kovaääninen ja aikaansaava. Hän on myös helposti hermostuva, helposti innostuva, lapsenmielinen, joskus patalaiska, selittelevä, muille naurava, omiaan puolustava, vitsaileva ja kova mies delegoimaan.

poyroot8

Jussi Pöyröön hahmo sekä ihastuttaa, että vihastuttaa. Mielipiteeseen hahmosta vaikuttaa eniten ihmisen oma kokemuspohja. Jos henkilö sanoo, että Jussista tulee mieleen hänen oma puolisonsa, hahmo saa luultavasti aikaan hyvää mieltä. Jos taas siitä tulee mieleen joku henkilö jota ei niin arvosta, sille saatetaan nauraa jopa vähän pilkallisesti. Joskus taas vastaan tulee ihmisiä, jotka eivät pysty edes lukemaan koko sarjakuvaa, koska Jussi tuo niin vahvasti mieleen jonkin heitä ärsyttävän persoonan. Parhaita on ne, jotka ovat itse aivan kuin Jussi Pöyröö, mutta sanovat että pitävät sarjakuvasta, koska Jussi muistuttaa heidän naapuriaan.

poyroot4

Koska Jussi Pöyröön luonteen on luonut oma mieheni, ja koska hän myös keksii kaikki Jussi Pöyröön sanomisen ja tekemiset, ei voi väittää ettenkö minäkin olisi joiltakin osin inspiraation lähteenä tähän hahmoon. Olen varmasti kaikkiin hahmoihin jollain lailla, mutta uskoisin että eniten puheitani päätyy Jussin suuhun. No mikä osa Jussista sitten on eniten minua? Varmaankin eniten meissä on Jussi Pöyröön kanssa samaa silloin, kun Jussi hermostuu ympärillä oleviin ihmisiin tai yleisesti maailmantilanteeseen. Tai huonoon säähän.

poyroot6

Minä itse pidän Jussi Pöyröössä eniten lapsenmielisyydestä. Joillakin (yllättävän monilla) miehillä on kyky innostua edelleen samoista asioista kuin pieninä poikina. Samat pierujutut naurattaa ja aina on aikaa kurvailla kauko-ohjattavalla autolla. Se on aika kadehdittavaakin. Hauskimmat jutut taas käsittelevät mielestäni niitä hetkiä, kun Jussi Pöyröö vahingossa nolaa seuralaisensa. Yleensä joko vaimonsa tai Maken. Rehellisyydellä ja suorapuheisuudella on kääntöpuolensa.

poyroot3

Haastavinta piirtäjälle on välittää Jussin perimmäinen ajatus lukijalle saakka. Jussihan usein teeskentelee ja esittää ajattelevansa hyvin eri tavalla, kuin mitä mieltä on oikeasti. Esimerkkinä tästä vaikka Jussin tapa ilmoittaa, ettei hän ole kateellinen kenellekään. Jokainen pohjalaisia stereotypioita tunteva tietää, että tämä tuskin on lähelläkään totuutta.

Jussi Pöyröön ulkomuodosta voisin sanoa sen verran, että sehän on sarjakuvassa ainut hahmo, jonka vaatteet ei vaihdu koskaan. Olen ajatellut, että Jussilla on luultavasti olemassa kaapillinen Jussipaitoja ja vanhoja polvista pussittavia farkkuja. Ja Crocsejakin luultavasti löytyy useampia. Alkuperäinen ajatus oli, että Jussilla olisi erilaisia jussikuvioisia vaatteita, kuten T-paitoja, huppareita ym. Myös Crocseja piti olla eri väreissä. Ensimmäisissä sarjakuvissa näin onkin. En oikeastaan edes tiedä, että mistä syystä vaatteet ovat nykyisin aina samat. Sitä kyllä olen miettinyt, että jos olisin alunperin tiennyt edes hieman tuotteiden painattamisesta, olisin valinnut hahmolle vain muutaman eri värin. Jos esimerkiksi painatetaan paitoja, joissa on Jussin kuva, niin jokainen väri, joka hahmossa on, maksaa erikseen. Kun painokulut ovat isot, se luonnollisesti vaikuttaa suoraan kuluttajahintaan. Tällä hetkellä Jussissa on kahdeksaa eri väriä, kun esimerkiksi ihanassa Kiroilevassa siilissä on usein vain mustaa ja valkoista. Toisaalta mustavalkoiset Jussi Pöyröö-tuotteet voisivat olla ihan hienoja.

Pöyrööt

Oletteko muuten huomanneet, että Jussi ja Emäntä ovat kasvoiltaan täysin samanlaisia? Ainoana erona on Emännän huulet. Aika monta kertaa on käynyt niin, että olen väsyneenä piirtänyt Jussin ja Emännän sekoituksen. Jussi Pöyröön huulipunalla. Työ on joskus niin rutiinia, että vasta kun nostaa katseen paperista, huomaa erehdyksensä.

poyroot5

Kuten tapana on, henkilökuva-kirjoitus lopetetaan paljastuksiin. Hmmm… Tässä muutamia:

  • Jussi on ainut lapsi, kuten Make Yli-Sakiakin. Kuten Make, myös Jussi on äitinsä lellikki.
  • Jussilla toki on paljon sukulaisia ja Pöyröön suku onkin levinnyt laajalle Pohjanmaalla. Pöyröitä löytyy niin julkisuuden henkilöistä kuin kunnanpäättäjistäkin.
  • Jussi harrasti lapsena hiihtoa, mutta koki sen liian hankalaksi ja vaihtoi lasketteluun. Laskettelu on Jussista paljon helpompaa ja siinä ylipainosta on enemmän etua.
  • Jussi kosi Emäntää vahingossa, kun ryhtyi sitomaan kengännauhoja väärässä paikassa. Sen jälkeen Jussi on kulkenut Crocseissa.
  • Jussi on vakuuttunut, että hänessä menee hyvä miljonääri hukkaan.
  • Jussi Pöyröö viettää syntymäpäiviään 22.8. ja tämä on myös sarjakuvan virallinen syntymäpäivä.

Jussin ja muiden Pöyröö-hahmojen elämää voit seurata sarjakuvan nettisivuilta osoitteesta: www.pöyrööt.fi

Blogin Facebook-sivuilla taas jatkuu tauluarvonta ja tykkäämällä sivusta, olet mukana. Blogin Facebook-sivut löytyy täältä: www.facebook.com/aisapiirratsarjakuvaa :)

-Liisa

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back To Top